top of page

Bluestown Rising Dokumentar

Updated: Sep 17, 2019

En dokumentar om verdensarv, musikk og mot


David John Smith

Produsent

Telemark var Norges ‘Wild West’, fullt av mysterium, et naturlandskap fra de robuste fjellene i nord til den steinete kysten i sør. Dette var et legendarisk land, respektert – og fryktet.


Landsbyen som senere ble Notodden befant seg i Øvre Telemark, en sterk og uavhengig region. Her ivaretok små gårder og grunneiere sine tradisjoner og ritualer som de hadde hatt i mange århundrer.


Oppgang i industrien

Så, mot slutten av 1800-tallet, kom den store endringen. Året var 1894 da Ole H. Holta, tok over eierskap i Tinfos Paper Fabrik, og deretter grunnla enda et selskap i 1899. Disse selskapene var i full sving da Sam Eyde kom til Notodden i 1904.


Eyde kjøpte rett til å bruke vannet til å lage kraft, og etablerte Norsk Hydro i 1905 da de massive fossene ble brukt for å skape nye næringer drevet av vannkraft.


Her var fødestedet til den andre industrielle revolusjonen, verdens mest moderne tungindustri som ansatt over 1000 personer i en by på 12.000 hvor det bare hadde vært gårder og skog noen få år før.




Sikre jobber ble opprettet og boliger ble bygget. En smeltedigel av mennesker kom fra hele Norge og også andre land med sine kulturer, sin musikk og sine tradisjoner for å jobbe på fabrikkene.


8-timers arbeidsdag

Arbeidet var langt og hardt, og etter hvert som tiden gikk, kom ønsket om en kortere arbeidsdag. Den radikale ideen om en åtte-timers arbeidsdag ble introdusert. I 1915 kom det første kravet om åtte-timersdagen, samt retten til betalt ferie fra arbeidstakerne på Norsk Hydro.


Årene 1916 og 1917 passerte med diskusjoner og streik, avslag og diskusjon – alt på bakgrunn av inflasjonen som følge av den pågående første verdenskrig sør i Europa. Så i juni 1918 møtte LO lederne på Norsk Hydro statsministeren og oppfordret ham til å presentere en lov om åtte-timers arbeidsdag for Stortinget.


Endringen kom da åtte-timers arbeidsdag ble vedtatt som lov i Norge i 1919, bare et år etter lovforslaget. Nå for første gang hadde arbeidstakerne ledig tid etter arbeidsskiftet, med åtte timers arbeid, åtte timers rekreasjon og åtte timers søvn.


Krig og Amerika

Årene gikk. Andre verdenskrig kom og Norge var okkupert av tyskerne. Fem smertefulle år senere ble Norge og Europa frigjort. Den nye etterkrigsgenerasjonen begynte å jobbe i fabrikkene på Notodden.


Mange unge menn var eventyrlystne og seilte til USA og lengre bort som mannskap på norske skip. De brakte tilbake gitarer og plater med ny musikk av Elvis Presley, Chuck Berry, Big Mama Thornton og andre.


De som ble igjen på fabrikkene omfavnet den nye musikken med all sin ungdommelige energi.


En ny musikalsk lyd oppsto.


På 1960-tallet begynte unge menn på Notodden å spille elektrisk gitar, inspirert av den nye musikken og norsk folkemusikk, og en hel generasjon i Notodden ble opptatt av Rock ‘n’ Roll og Blues.


Industri blues

Samtidig ble dette starten på en kjærlighetsaffære med blues fra steder langt unna i USA. “Industrial Blues” fra fabrikkbyen Notodden utviklet et nært forhold til mange bluesmusikere i USAs ’Deep South’, samt byer som Memphis og Chicago.


Det harde arbeidslivet til de fabrikkansatte musikerne fra Notodden resonerte godt med de vanskelighetene og følelsene som blues-artister i USA hadde. Et slikt forhold bidro til at byen som er kjent som “The Cradle of the Blues”, Clarksdale, Mississippi, senere ble Notoddens søsterby.


Mot slutten av 1970-tallet var det et dusin gode blues-band i Notodden, og på midten av 1980-tallet var det 20 aktive band.


Band brøt opp, man startet nye band, og alle var på jakt etter sin neste konsert i Notodden, Oslo, hvor som helst.


Bluestown Rising

Så i 1987 stengte fabrikkene. Notodden fikk en ny utfordring. Mens jobber hadde vært lett tilgjengelig i flere tiår, var det nå ingen jobb å få. Men Notoddens spesielle bluesånd viste seg nok igjen.


Bare noen uker etter at den siste av fabrikkene stengte portene, møtte en liten gruppe venner et steinkast fra de mørke fabrikkbygningene. De diskuterte en idé – å skape en Blues-festival. Året etter, i 1988, oppsto den første utgaven av Notodden Bluesfestival.


I dag, trettito år senere, etter mange års opp- og nedturer, er Notodden Bluesfestival en av de mest respekterte bluesfestivalene i verden, i en by fylt av musikere av alle sjangre, en by som er unik i Norge.

Bluestown Rising is a documentary with Steven Van Zandt as Executive Producer, with Producer David John Smith and Director Jørn Stenersen. The Rough Cut is currently being shown in Notodden with DKS Telemark Events as part of UNESCO Industrial Heritage education.

14 views0 comments

Recent Posts

See All

Yorumlar


bottom of page