IAN BRODIES VERDEN
 

OM IAN BRODIE OG HANS FILMVERDEN

Ian Brodies filmverden

 

Ian Brodies filmverden er en introduksjon for deg som en ung filmskaperen, men det er bare en begynnelse.

 Litt om Ian først. Han er opprinnelig fra New Zealand, og er landets mest kjente forfatter innen film- og filmturisme.

I Ian Brodies Verden vil vi fokusere på de forskjellige filmelementene, med bilder fra de forskjellige filmene hvor Ian har vært en del av teamet.

 

  • Ringenes Herre

  • The Hobbit

  • Chronicles of Narnia – The Lion, the Witch and the Wardrobe

  • Birkebeiner

  • Kampen om Tungvannet

 

Bøkene hans inkluderer:

Cameras in Narnia, Lord of the Rings Location Guidebook, A Journey through New Zealand Film, The Hobbit Motion Picture Trilogy Location Guidebook and the Birkebeineren Location Guidebook.

Følg med!

Som en del av Den Kulturelle Skolesekkprogrammet vil Ian Brodie og The Wild Telemark-teamet også holde seminarer, webinarer og arrangementer.

Følg Ian, Per Ole, Steven og the Wild Telemark Media Portal for mer informasjon om hvordan vi kan hjelpe deg med en karriere og fremtid i film og media.

 

     Nyt informasjonen og velkommen!

             Ian Brodies filmverden

 

FILM ELEMENTER

VISUALISERING

 

 

I en film som The Lion, Witch and the Wardrobe (Narnia), en film som tjente nærmere 1 milliard dollar, er mange av scenene svært komplekse, med ekte skuespillere som kombineres med datamaskingenererte figurer, og noen som er en kombinasjon av begge, og med spesielle effekter lagt til mange av scenene.

Tidligere pleide filmer å begynne med storyboards - hvor tegnere viste hovedscener og actionsekvenser som en serie tegninger.

Dette var en veldig nyttig måte å hjelpe regissøren til å bestemme hvordan filmen skulle se ut. I dag har moderne datateknologi hjulpet med å lage mye mer effektive måter å "forestille" seg filmen på.

Pre-vis

Dette kalles pre-visualisering (Pre-vis), eller forhåndsvisning. Pre-visualiseringen er som en virtuell film, hvor ideer blir testet før kameraene ruller. Pre-vis gir en struktur for hva som kan være svært kompliserte sekvenser, slik at regissøren kan kontrollere at alt som må dekkes, har vært inkludert i en scene. Dette betyr at når filmen starter, vet teamet at alt teknisk vil fungere.

Større filmer koster ofte millioner av dollar. For å gjøre det mulig å jobbe ut ideer ut på forhånd, er pre-visualisering svært nyttig og det sparer mye tid og penger. Pre-visualiseringen gjør det også mulig for regissøren og sjefen for filmfotografene (DOP) å være mer kreativ. De kan prøve ut mange forskjellige løsninger før de begynner å filme.

På denne måte kan filmteamet planlegge områdene hvor det skal filmes – helt ned til plassering av ting som forskjellige bergarter og trær, og denne informasjonen sendes deretter til Pre-visualiseringsteamet.

 

Planlegging

Planlegging er viktig! Regissøren diskuterer sine ideer med pre-visualiseringsveilederen, som lager dataprogrammer av figurene med animatørene, som så begynner å "fortelle" historien i animert form. Dette gjør at regissøren kan prøve ut forskjellige ideer og kameravinkler slik at han kan "se" hvordan det vil se ut i filmen og finne de beste alternativene.

Samtidig utformer designavdelingen settene hvor handlingen og scenene blir filmet. De fysiske målingene og dimensjonene til settet er kartlagt og gitt til pre-visualiseringsteamet, som kombinerer den angitte informasjonen og plasserings-informasjonen for å lage en nøyaktig tredimensjonal datamodell der ideer kan prøves ut - litt som et videospill.

Ting tar tid

Pre-visualiseringen for The Lion, Witch og Wardrobe begynte i mars 2002, mer enn to år før filmen startet, og avsluttet i desember 2004. Regissøren og pre-visualiseringsveilederen satte seg med manuset, og sammen beskrev de følgende:

  • det som de ønsket å se i filmen

  • hvordan hver scene skulle se ut.

  • hvilke kameraer som skulle brukes- Ved hjelp av datamodellen og 3D, fløy de kameraene gjennom ’settet’ og så filmen fra mange forskjellige vinkler for å se hvilke som fungerte best.

 

Når de var ferdig, hadde alle en bedre ide om hvordan de skulle lage filmen og hvor de skulle plassere kameraene og raffinere manuset.

 

Og først da startet prosessen med selve filmen!

G9FB5175.jpg
G9FB6480.jpg
 

LOKASJONER

For å filme må man finne riktig lokasjoner!

  • Svært mange av filmene der Ian Brodie har vært involvert, har blitt bygget i en fantasiverden. Filmer som Ringenes Herre, Hobbiten, The Narnia Chronicles og andre alle eksempler på dette.

  • Andre, som Birkebeineren og Kampen om Tungtvannet, er basert på historiske fakta.

 

Uansett er det viktig at alle lokasjoner blir valgt på en måte som styrker historien – og samtidig tar hensyn til faktorer som budsjett, logistikk og tid.

Noen av scenene i en film er filmet i et studio, mens noen må være filmet ute, "on location", og lokasjonsavdelingen må finne steder som samsvarer med regissørens visjon om en bestemt scene eller sekvens.

 

Location Scout

Location Scout (LS) har ansvaret for å finne filmlokasjoner, og letingen etter disse starter lenge før selve filmingen begynner. Når LS har en liste over mulige steder, besøker de hvert av disse og tar bilder og detaljerte målinger.

Disse presenteres for regissøren, DoP og produsentene. Valg er gjort og stedleder organiserer en speiderute til stedet. Hvis regissøren er fornøyd, kan de slutte å lete. Hvis ikke, fortsetter søket.

Når et sted er valgt, må stedlederen organisere alt som er nødvendig for å kunne bruke stedet til filmingen. Dette kan bety forhandlinger med grunneier, få alle de nødvendige tillatelsene de trenger, og utarbeide logistikken for å få flytte teknisk mannskap inn og ut av lokasjonen.

 

Lokasjonsmannskapet må sørge for at alt nødvendig materiell er til stede mens filmingen foregår, og når det er ferdig, må området settes tilbake til sin opprinnelige stand.

1/1

CASTING

 

 

Casting er prosessen med å velge skue-spillerne. Dette er en komplisert prosess som tar tid.

 

Castingansvarlig begynner med å lese skriptet og undersøke de fysiske egenskapene til alle figurene i filmen, og de egenskapene hver rolle krever.

Før prosessen begynner, må de også vite hva regissøren har i tankene, da det er regissøren som skal ta den endelige avgjørelsen.

 

Ian Brodie kommenterer: 

 

Barna som prøvde ut for The Lion, the Witch and the Wardrobe måtte lese gjennom scener og gjøre en filmtest, slik at regissøren kunne se hvordan de ville se ut på skjermen.

 

Tusenvis av barn ble intervjuet (audition) og 2000 jenter prøvde for hovedrollen som Lucy.

 

Fordi de fire barna i historien var engelske, reiste den (Pippa Hall) castingsansvarlige opp og ned i Storbritannia til skoler, dramagrupper, ungdomssentre, teatre og også til kjente barneskuespillere.

 

Skotsk skuespiller Tilda Swinton ble kastet i den hvite heksens ledende voksenrolle. I tillegg til å være en talentfull skuespillerinne hadde hun den sterke, rene skjønnheten som trengs for å spille den ekstraordinære karakteren.

Casting er prosessen med å velge skuespillerne. Dette er en komplisert prosess som tar tid – kanskje mest viktig av alle valgene som bli gjort.

 

FILMSETT

Narnia (The Lion, the Witch and the Wardrobe) var et komplisert prosjekt med 75 sett bygget i tre land - New Zealand, England og Tsjekkia.

 

Historien trengte sett designet for dyster krigstid London, professorens hus på den engelske landsbygda og deretter fantasilandet Narnia – hvert sett med forskjellig utseende og egenskaper.

Fordi forfatteren CS Lewis ikke beskrev de fysiske detaljene til Narnia og dets skapninger i detalj i sine bøker, var det ingen detaljerte referanser der som kunne gi designteamet anvisninger til de forskjellige tingene som de trengte for å visualisere Narnia. 

Når beskrivelsen av Narnia og de forskjellige skapningene var bestemt, begynte den store oppgaven med å skape de to store hærene som ville kjempe for kontroll av rike.

  

Produksjondesigneren

Produksjonsdesigneren var arkitekten for filmen, og designsjefen, var byggeren. De hadde ansvar for alt fra konsept til tegning og planer, samtlige ingeniørspesifikasjoner og byggingen, maleri og design for alle settene. De trengte også å sjekke at alt arbeidet så korrekt ut gjennom hele filmen.

For hvert sett laget designavdelingen en detaljert modell som ble opprettet som en dataanimert 3D-modell, slik at pre-visualiseringsteamet kunne legge det til plasseringsinformasjonen og begynne å bruke det mens settet ble bygd.

 

EN FANTASI VERDEN

 

Lord of the Rings, Narnia Chronicles – The Lion, the Witch and the Wardrobe, The Hobbit, og andre filmer lever i en fantasiverden.

Design og rekvisitter var viktige, inkludert smykker, kostymer, rustning, våpen og 3D-maquetter (små skulpturer av hovedpersoner og deres omgivelser).

Dette innebar tidlig konseptarbeid og pre-visualisering, inkludert hvordan sminke, hår og kostymer måtte se ut, spesielle farger og stilarter, for å sikre at skuespillerne ville fremstå korrekt i hver scene.

Derfra flyttet filmen inn i preproduksjon for å fortsette arbeidet med det vedtatte designet, før man begynte å bygge settene.

CONTENTS

(tap on image for more information)

 

KRIG

De viktigste våpnene i Narnia var sverd og i tre varianter:

-       helt sverd for hovedpersonene og nærbilder

-       sverd for stuntpersonene, som må være sterke nok til ekte handling, og

-       bakgrunnssverd for ekstramateriale, som bare trengs å se deler av.

Fordi mye av rustningene måtte bli laget for ikke-menneskelige skapninger med hover, dyr-lignende bakben og interessante kister, måtte designerne tenke på hvordan disse firbente dyrene ville oppføre seg når de sto oppreist.

 

Minotaurene bærer veldig tunge, ekstravagante rustninger som viser deres arroganse, så mye designarbeid gikk med for å få dette utseendet riktig.

 

Rustningene ble laget av et team av 100 håndverkere, og de brukte håndlaget stål, akkurat som det ble laget i middelalderen. De laget vakre rustninger ved hjelp av tre grunnleggende verktøy - en blokk med tre, en stor hammer og en stålplate.

 

De laget også spenner, belter, bånd til rustninger og lærarbeid, med spesialdesignede insignier stemplet inn i læret.

I alt ble det laget 1200 sverd og andre våpen, 200 sett med rustning, inkludert hjelmer, skjold og et stort antall rekvisitter!

 

DESIGN  

 

 

 

I Narniafilmen hadde kostymedesigneren ansvar for alt skuespillerne hadde på seg i filmen - fra topp til tå. Vedkommendes jobb begynte med å lese manuskriptet. Deretter å diskutere med regissøren og skuespillerne for å bidra til visuelt å fortelle historien kostymedesigneren så for seg gjennom klærne som figurene hadde på seg.

En fargepalett for filmen ble bestemt med produksjonsdesigner, lysdesigner og fotografirektøren (DoP). Kostymeavdelingen måtte håndtere skuespillernes hudtoner og farger, fordi skuespillere som ser bra ut i en farge kanskje ikke ser så bra ut i en annen.

Kostymedesigneren prøver å holde seg innenfor den vedtatte fargepaletten for filmen og de ulike scenene for å opprettholde et konsekvent utseende og stemning. Kostymedesigneren jobbet også tett med designsjefen slik at kostymer passer sammen og utfyller den visuelle stilen i settene.

Narnia hadde to helt forskjellige typer kostymer – den første delen av filmen trengte historisk nøyaktige klær fra 1940-tallet og resten for fantasiverden Narnia. Alt måtte lages, fra sko til sokker til undertøy.  

Kostymer var vanskelig, spesielt for den hvite heksa som var halvgigant og ikke helt menneskelig. Hun trengte å være vakker, kald, primitiv og nydelig – alt på samme tid.  

For den hvite heksas fantastiske hvite kjole ble en spesiell slags blonder laget av rå silke og rå merinoull som ble farget og filtet, deretter sydd og delvis brent for å skape det som kostymedesignerne kalte "heksespisse".

Hele filmen har den hvite heksa seks forskjellige kostymer som speiler hennes figurs skiftende historie gjennom farge og form.

Den hvite heksa ble stadig mer brutal og respektløs mot skapelsene i Narnia etter som historien hennes ble utviklet, noe som ble fremhevet i kostymer som ble designet for henne. Den første drakten ble inspirert av snø og is, og etter som våren begynte å komme til Narnia forandre dette seg.

Kostymer måtte lages for alle skapningene, og det ble bestemt at toner av gull og rødt for vennlige figurer og blått med dype mørke farge for de onde skapningene og stemningene. 

 

KOSTYMER OG SMINKE

Kostymedesigneren til The Lion, the Witch og Wardrobe var Isis Mussenden, som var ansvarlig for alt skuespillerne hadde på seg i filmen - fra topp til tå. Hennes jobb begynte ved å lese skriptet, og deretter arbeidet med regissøren og skuespillerne for å bidra til å visuelt fortelle historien han hadde i tankene gjennom klærne som tegnene hadde på seg.

Å skape en verden av Narnia ga mange utfordringer. Sminken for hver skapning var veldig spesifikk, og fordi det er en film for barn var det ikke brukt blod eller slim, som er sminkeeffekter man ofte skaffe til filmer.

Noen i Narnia hadde merkelige proteser som måtte se overbevisende ut, og protesekroppsdrakter ble brukt til hekser, ogrer, boggler og cycloper. Disse ble laget av latex for å passe til ekstramateriale. Hele hoder måtte lages for skapninger som Minotaurene og de brukte mye falsk pels.

Sminketeamet var kontinuerlig opptatt av å bruke sminke og proteser, ofte startet de klokka 3.30 om morgenen for å få alle klare til å filme klokken 9.00. Rekorden deres var 83 forskjellige proteser på en dag.

I tillegg til å jobbe i så stor skala, er det også svært mange små, men viktige detaljer. For eksempel forandrer den hvite heksas øyne farge, og sminkøren måtte organisere fargede kontaktlinser og spesiell sminke for å fargere kroppen sine rød.

 

En fargepalett (fargerik) for filmen ble bestemt med produksjonsdesigner, lysdesigner og DoP. Kostymeutformingen måtte håndtere skuespillernes hudtoner og farger, fordi skuespillere som ser bra ut i en farge kanskje ikke ser så bra ut i en annen. Kostymedesigneren prøver å holde seg innenfor paletten, kunstavdelingen har bestemt seg for filmen og ulike scener for å opprettholde et konsekvent utseende og humør. Kostymedesigneren jobber også tett med kunstdirektøren slik at kostymer passer sammen og utfyller visuell stil av settene.

 

Løven, heksen og klesskapet hadde to helt forskjellige typer kostymer - den første delen av filmen trengte historisk nøyaktige klær fra 1940-tallet og resten for fantasiverden Narnia. Isis begynte å forske - hun leste boken om og om igjen, og bøker skrevet om Narnia, så vel som å se på barndomsmuseet til Victoria og Albert i London, hvor hun gikk gjennom arkivene for å se hvordan klær ble sydd, hvilken type av stoffer og knapper ble brukt og hvilke farger de var.

 

Alt måtte gjøres, fra sko til sokker til undertøy. Stoff ble vevd for Lucy og Susans jakker og Peter og Edmunds bukser, for å matche vev og design av tiden. Et vanlig stoff som ble brukt på 1940-tallet var vyella, en blanding av ull og bomull, og Isis og hennes team måtte søke rundt i verden for det.

 

Kostymer til Narnia var mye vanskeligere, spesielt for den hvite heksen, som var halvgigant og ikke helt menneskelig. Hun trengte å være vakker, kald, middels og nydelig - alt på samme tid. Designene for henne alle kom fra isenes bilde og Isis og hennes lag begynte å leke med stoffer og farger og historier for å bestemme hennes siste utseende. Når Tilda hadde blitt kastet, kunne de begynne å gjøre henne spektakulære kostymer.

 

For den hvite heksens fantastiske hvite kjole ble en spesiell slags blonder laget av rå silke og rå merinoull som ble farget og filtet, deretter sydd og delvis brent for å skape det som kostymedesignerne kalte "heksespisse". Hele filmen har den hvite heksen seks forskjellige kostymer som speiler hennes tegnes skiftende historie gjennom farge og form.

 

Den hvite heksen ble stadig mer brutal og irreverent mot skapelsene av Narnia da historien hennes ble utvunnet, noe som Isis har fremhevet i kostymer hun designet for at Tilda skulle ha på seg. Hennes første drakt ble inspirert av snø og is, og som våren begynner å komme til Narnia begynner dette å forandre seg.

 

Isis måtte også lage kostymer for alle skapningene, og det ble bestemt at hun skulle bruke toner av gull og rødt for godbiter og blues med dype svarte og sangfarger for ondskapene.

 

For kroningen hadde kunstavdelingen valgt et neoklassisk utseende med en sommerfargepalett, og Isis valgte mønstre for hver av barnets krone-klær som ville se bra ut i denne innstillingen. Lucys kjole var basert på laurbærblad og blomster, og Susan er på påskeliljer trykt med gullblad på en lyseblå bakgrunn.

 

DYR OG SKAPNINGER

Verden av Narnia er befolket av mange forskjellige dyr – faktiske og mytiske … hvorav noen er delvis mennesker, så regissøren måtte bruke en kombinasjon av ekte dyr og en rik fantasi.

Dyrene i Narnia var mange – mus, hunder, ulver hester, og mer. Noen av hestene i Narnia måtte spille enhjørninger, og spesielt monterte horn ble laget som de måtte venne seg til å ha på seg. 

Mye av dyreopplæringen, spesielt med ulvene, ble gjort med mat som et lokkemiddel.

I utgangspunktet måtte de jobbe for maten, og mens de er veldig intelligente, er de ikke enkle å jobbe med, siden de ikke kan bli tvunget til å gjøre noe de ikke vil.

De forskjellige skapelsene i Narnia ble laget for å se ekte ut på forskjellige måter. En måte var ved å legge til datamaskingenererte dyrelegemer og kropper til menneskelige skuespillere, en annen var å bruke proteser, sminke og kostyme.

Andre igjen var helt datamaskingenererte mens animatronics opprettet robotrennen som trakk Heksas slede.

Med så mange forskjellige dyre- og mytiske dyr, hvorav noen er delmenneske, måtte regissøren bruke en kombinasjon av ekte og datamaskin- genererte skapninger.

 

FILM TEAMET

Ian Brodie har jobbet med mange forskjellige filmprosjekter – og det som er mest viktig med medlemmene i et filmteam er:

-       de kan oppgavene hvor de har ansvar

-       de er flink til å jobbe sammen med andre

 

Her gir Ian Brodie en kort oppsummering av de viktigste roller i en filmteam:

-       Regissør

-       Produsent

-       Assisterende Regissør

-       Script Supervisor

-       Filmfotograf

-       Art Regissør

-       VFX (Visual Effects) Supervisor

-       Clapper, Gaffers, Grips og Best Boys 

-       Lyd (Sound Production Mixer)

REGISSØR

 

Å velge regissøren av noen film er en av de viktigste beslutningene som skal gjøres.

Her vil Ian Brodie dele litt av bakgrunnen rundt Narnia Chronicles.

 

Narnia – The Lion, the Witch, and the Wardrobe var Andrew Adamsons første live-actionfilm. Hans regisserende bakgrunn kom fra animerte filmer (Shrek og Shrek 2), og disse ferdighetene var spesielt viktige i The Lion, the Witch and the Cloth.

…mens Narnia er live-action, har nesten alle scener elementer som er datagenerert. Det var Andrews kreative fortolkning av historien, eller hvordan han så den, hvordan skuespillerne skulle fremstå.

Å lage en film er som å sette sammen et puslespill. Det er litt som å skrive en tredimensjonal bok.

 

Mens ulike avdelinger er ansvarlige for sine egne biter av puslespillet, er det regissøren som bestemmer hvordan den endelige filmen vil se ut.

 

Regissøren gjør de endelige beslutningene om manuset, som må tilpasses fra boka av en manusforfatter. En scene i boka som historien kommer fra, kan beskrives på to måter: må han fylle skjermen med spennende handling og filmen må være interessant og tiltalende for et publikum som ser på og ikke leser boka.

 

Castet og mannskapet svarer alle til regissøren, som jobber sammen med produsenten. Produsenten er ansvarlig overfor studioet og de som har finansiert filmen.

Regissøren bestemmer hva som skal filmes ved å gi råd til skuespillerne og jobbe med det tekniske mannskapet. Belysning, kameraplassering og lyd er noen av tingene regissøren må forholde seg til.

 

Regissøren arbeider også med redaktøren for å bestemme hvordan filmen skal settes sammen fra alle sekvensene som har blitt filmet, og deretter jobber med komponisten og lyd- og visuelle effekt-teamene for å fullføre filmen.

 

Fordi regissøren er involvert i hver eneste kreative del av filmen, må vedkommende jobbe veldig lange dager. Når alle andre er ferdige for dagen, må regissøren se på hva som har blitt filmet og utvikle redigeringsarbeidet på de foregående dagene.

G9FB5449.jpg
 

PRODUSENT

Produsenten jobber sammen med regissøren for å overvåke filmen, og er logistikk- og bedriftsleder. Produsenten sørger for at regissøren har alt vedkommende trenger for å lage filmen innenfor budsjettet og leveringsdatoer.

Produsenten har også en aktiv rolle i å ansette kreativt personale, inkludert cast, sjef for fotografering, redaktør og komponist.

 

Produsenten rapporterer til studiet og de som har finansiert filmen om hvordan investeringene deres blir brukt.

 

En spesiell utfordring for Mark Johnson, produsenten av Narnia var at han måtte jobbe med de komplekse visuelle effektene som var nødvendige for å lage fotorealistiske skapninger.

 

I tillegg var den fysiske produksjonen av filmen lagt til fire land - USA, New Zealand, England og Tsjekkia, med scouting i Polen og Sør-Amerika.  

Narnia hadde økonomisk støtte fra to forskjellige selskaper - Walden Media og Disney - og tilknyttede produsenter representerte hvert selskap. Disse fulgte nøye med på både den økonomiske og kreative utviklingen.

 

Fordi produsenten har ansvaret for budsjettet, blir de noen ganger satt i den vanskelige posisjonen at de må si nei. Dette kan skje når regissøren ønsker å gjøre noe som overskrider budsjettet eller forårsaker problemer for gjennomføringen av filmen.

Etter at filmen er ferdig, jobber produsenten med regissøren for å ferdiggjøre filmen med redaktørene, lyddesigneren, animatørene og komponisten. De jobber også med markedsførings- og publisitets-avdelingen for å markedsføre filmen.

 

ASSISTERENDE REGISSØR

Et filmsett er fylt med aktivitet, med mange forskjellige avdelinger som arbeider samtidig, hver med sine egne prioriteringer. Noen trenger å kontrollere all trafikk og holde ting på tide, og den som gjør dette er assisterende regissør.

Lenge før Narnia startet filmingen begynte assisterende regissør å se etter filmlokasjoner i Europa, og å lage en tidsplan basert på manuset og hvor lenge han estimerte filming skulle ta.

 

Med 240 scener som skulle filmes, anslo han rundt 100-150 dager. Deretter ble en tidsplanen utarbeidet om hva som måtte gjøres i hver scene, inkludert rekvisitter, våpen, grønne planter, statister, osv.

 

Tidsplanen gikk til hver avdeling slik at de alle visste hva de trengte for å være klare og når de hadde oppgaver, scene for scene.

I Narnia var det 75 statister i hæren, som med spesielle effekter ble 5000, med 80 flere i heksas hær, som ble 10000 i den ferdige filmen.

 

SCRIPT SUPERVISOR

 

 

Script Supervisoren har den avgjørende oppgaven å holde oversikt over samtlige filmopptak fra start til slutt i filmen, for å sikre kontinuitet ble opprettholdt.

-       antall og varighet av hvert opptak

-       hvor skuespillerne befinner seg til enhver tid

-       hvilken retning de beveger seg

-       hvilken dialog som skjer

Kontinuitet er svært viktig i filmer, hvor scener ofte ikke blir skutt i rekkefølge. Den ferdige filmen må ha en logisk overgang fra scene til scene og. Alt må stemme slik at den ferdige filmen "skjer" i riktig rekkefølge.

Det er en svært krevende og viktig rolle, og redaktørene er avhengige av Script Supervisoren, slik at når de klipper og limer scener, blir alt riktig. (se Post Produksjon).

 

FILMFOTOGRAF

Filmfotograf (Cinematographer /Director of Photography) er ansvarlig for alle kameraoperatørene. Filmfotografen må følge regissørens visjon av hver scene som skal være med i filmen.

Hver dag starter regissøren og filmfotografen med ideer og forhåndsvisning. De må da omdanne alt til et håndterlig flytskjema. Utfordringen er å visuelt tolke hver scene på en interessant, spennende eller stemningsfull måte.

 

Når en scene blir skutt, kan det være opptil fire forskjellige kameraer som tar opp handlingen. Hvert opptak er organisert slik at regissøren og filmfotografen kan se på en skjerm og bestemme om det er det de vil ha, eller om de må justere høyden eller vinkelen for å forbedre opptaket.

 

Plassering av kameraer er viktig, og kameraoperatørene må også jobbe med rekvisitter og belysning og kranoperatør, slik at ingenting vises i bildet som ikke bør være der.  (teksten forsetter nedenfor bildene)